Jdi na obsah Jdi na menu

Co dělat, když mi na konci roku zbývá nevyčerpaná dovolená?

Dovolená slouží k odpočinku zaměstnanců a její čerpání je upraveno v zákoníku práce (č. 262/2006 Sb.) v § 217 a násl., kde je jednoznačně uvedeno, že dobu čerpání dovolené je povinen zaměstnavatel určit podle písemného rozvrhu čerpání dovolené vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace.

Je to tedy zaměstnavatel, kdo má určit čerpání tak, aby byla dovolená vyčerpána v souladu se zákonem do konce kalendářního roku. Pokud tedy zaměstnanci zbývá nevyčerpaná dovolená měl by zaměstnavatele požádat, aby mu její čerpání určil. Pokud se tak nestane, dovolená se převádí automaticky do dalšího roku. Zde opět platí povinnost zaměstnavatele určit její vyčerpání nejpozději do konce následujícího kalendářního roku. Ovšem pokud se tak nestane, a zaměstnavatel o jejím vyčerpání nerozhodne nejpozději do 30. června, může si podle zákoníku práce termín určit zaměstnanec sám. Zaměstnavateli to musí být oznámeno alespoň 14 dnů předem!

Upozorňujeme, že zákon v rámci ochrany zaměstnance neumožňuje, aby místo čerpání dovolené dostal náhradu ve vyplacené mzdě. Ta je možná za nevyčerpanou dovolenou pouze v případě skončení pracovního poměru.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář