Jdi na obsah Jdi na menu

O VÍKENDU JSME SE VYPRAVILI ZA SKLEM A PIVEM

O uplynulém víkendu jsme se vypravili na další zájezd. Našim cílem byla poznání historie sklářského řemesla na Vysočině a rodinného Pivovaru Bernard.

Nejdříve jsme navštívili nádherný hrad v Ledči nad Sázavou, kde jsme shlédli unikátní a bohatou výstavu hodin a hodinářského řemesla, která mnohé účastníky svým rozsahem a krásou doslova zaskočila. Další pak byla výstava historie sklářského řemesla na Vysočině a prezentace prací dnes již povětšinou zaniklých skláren v okolí Žďáru nad Sázavou, Jihlavy a Ledče a Světlé nad Sázavou. Každý si zde jistě našel kousek skleněné krásy, kterou má ještě dnes doma, anebo ji alespoň zná ze svého dětství ...

Našim dalším cílem byla slavná Huť Jakub, kde se téměř 220 let vyrábělo v různých časech jak obyčejné užitkové sklo, sklo pro vojenské a laboratorní účely, tak i luxusní křišťálové lustry. Huť je známá především díky seriálu Synové a dcery Jakuba skláře, který se zde celý odehrává a zde se i natáčel. Seriál mimo jiné i dobře zpřístupňuje krásu i náročnost sklářského umění a včetně celého provozu hutě.

Posledním cílem naší cesty byl rodinný pivovar Bernard v Humpolci. Zde jsme absolvovali zajímavou prohlídku dnešního moderního pivovaru a v poutavém filmu se i seznámili se životními peripetiemi a osobní filosofií majitele pivovaru S.Berdarda. Součástí prohlídky byla pochopitelně i ochutnávka piva, které se zde vaří.

Po celý den nás provázelo krásné slunečné počasí a celý zájezd se nesl v pohodovém duchu. Moc jsme si to užili a máme zase na co vzpomínat. A kdo s námi nebyl, tak se může podívat do galerie na pár fotek ze zájezdu ....

 

 

Náhledy fotografií ze složky Za krásou skla a chutí piva - 27.4.2024